30-09-06

***

Mensen waarderen eerlijkheid meestal alleen als die positief is voor henzelf ...

                                                marjet van zuijlen

honesty2

 
 

maar wat is eerlijkheid? ik zocht het op in een filosofisch woordenboek. En eigenlijk is de uitleg echt raak:

Zeldzame eigenschap onder doorsnee mensen: Doorsnee-mensen plegen alleen authentiek eerlijk te zijn indien zwaar beschonken of (naar eigen mening) geheel alleen en onbespied. Ze hebben daar ook heel goede en begrijpelijke redenen voor: De doorsnee die hen omringt bestaat immers uit leugenaars, rollenspelers en aanstellers, vrijwel altijd van een fundamenteel totalitair gemoed, en sterk genegen elkaar te nivelleren, discrimineren en controleren.


Werkelijke authentieke eerlijkheid lijkt "in moderne Westerse staten, tussen moderne Westerse mensen" alleen mogelijk en geloofwaardig voor echte debielen en echte genieën - en ook dan niet goed voor een carrière.


Handig om te weten natuurlijk... Iedereen liegt wel eens, hoewel ik steeds probeer om de waarheid te vertellen en zo eerlijk mogelijk te zijn. Of dat goed is? Neen. Want vandaag val ik eerder onder de eerste categorie. Ik voel me namelijk echt een debiel. Maar zolang je zelf vind dat je het juiste gedaan hebt, en de niet betrokken personen dat ook vinden, zal het wel goed zijn... Uiteindelijk zien de betrokkenen het misschien ook in.
Hmmm, misschien ben ik wel een genie...?

19:40 Gepost door *** | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.